Šibenik

U srcu Dalmacije skrio se  Šibenik, najljepši dragulj dalmatinske obale. Prateći europske graditeljske i umjetničke trendove, ali poštujući vlastitu graditeljsku tradiciju, Šibenčani su sagradili kuće, palače, ulice i crkve s raskošnim portalima i neobičnim detaljima. Svaka kamena ulica priča svoju priču o povijesti, tradiciji, umjetnosti i kulturi na prostoru jednog od najmoćnijih hrvatskih gradova koji je odolio svim napadima svojih osvajača.

Stari Šibenik spada među najveće i najbolje očuvane izvorne srednjovjekovne gradove. Njegova povijesna jezgra, uključena je u zaštitnu zonu koja je od 2000. godine pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske i kulturne povijesne baštine. Među brojnim spomenicima najdominantnija je katedrala sv. Jakova iz 15. st. Radi se o jedinoj katedrali u Europi, koja je izgrađena isključivo od kamena bez vezivnog materijala, te jedina katedrala čiji vanjski izgled u potpunosti odgovara obliku unutrašnjih prostora. Na užem području grada nalazi se 24 crkve. Od kojih svaka ima zanimljivu priču. Ističemo crkvu sv. Krševana sa najstarijim zvonom u Hrvatskoj (13.stoljeće), crkvu sv.Ivana, crkvu sv.Frane sa Hrvatskim nacionalnim svetištem sv. Nikole Tavilića, prvog hrvatskog sveca i zaštitnika hrvatskog naroda, crkva sv.Lovre sa samostanom i mnoge druge.

Šibenik je nekad štitio moćan obrambeni sustav, a svjedoci tog vremena su 4 veličanstvene utvrde, (tvrđava sv. Mihovila, tvrđava Barone, tvrđava sv. Ivana, tvrđava sv. Nikole) koje se od nedavno nalaze na UNESCO-ovoj listi svjetske zaštićene baštine! Pored povijesnih znamenitosti Šibenik je danas jako turističko središte sa mnoštvom hotela, hostela, kampova, nautičkih luka, privatnih apartmana visoke kategorije. Do naglog turističkog iskoraka došlo je prvenstveno izgradnjom prometne infrastrukture, ulaganjima u hotelske kapacitete, te blizina Nacionalnih parkova – Krka i Kornati.